
Web Yazılım İçin Hangi Editör?
Editör seçimi tamamen sizin şahsi seçiminizdir. Tabi içerisinde barındırdığı özellikler de önemlidir ancak hangi editörde kendinizi rahat hissediyorsanız onu kullanmalısınız. Sonuçta o sizin dükkanınızda kullandığınız bir makina olacak.
Aşağıda inceleyebilmeniz için en çok kullanılan editörleri sizler için araştırıp listeledik. Lütfen sıralamaya aldanmayınız, belirli bir sıralama yoktur.
Sublime Text
Sublime Text, içinde birçok programlama dili arayüzü barındıran, çapraz platform bir kaynak kod düzenleme ve metin editörüdür. Arayüzü Vim'den ilham alınarak tasarlanmıştır. En çok tercih nedenleri; barındırdığı kısa yol tuşları, hemen hemen tüm yazılım dillerini desteklemesi ve kullanım olarak hızlı olmasıdır. Ücretli paketleri ve versiyonları mevcuttur.
Visual Studio Code
Visual Studio Code Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet'ler, özel eklentileri ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir. Böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısa yollarını ve diğer tercihlerini değiştirebilirler. Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır. Tüm yazılım dillerini desteklemektedir. Hatta her yazılım diline uygun işinize yarayacak ücretsiz eklentiler barındırır ve bunları kullanmanıza olanak sağlar. Açılışı biraz yavaş olsa da diğer editörlere göre tatmin edici bir editördür.
Notpad ++
En yaygın ve insanların genelde yazılım hayatına başladıklarında kullandıkları editördür. Bir çok yazılım dilini desteklemektedir. Bilgisayarınızda bulunan not defterinin gelişmiş bir versiyonu diyebiliriz. Barındırdığı kısa yol tuşları ve hızlı & basit kullanımı nedeniyle tercih edilmektedir. Ücretsiz ve kendini devamlı geliştiren bir editördür.
Dreamweaver
Adobe Dreamweaver bir web sitesi geliştirme ve tasarlama aracıdır. Özellikle kodları renklendirmesi ile kullanıcıya, kendini geliştirmesi açısından hayli yardımcı olmaktadır. Web tasarımı bölümünde kullanılan Adobe Dreamweaver’ın en çok tercih nedenleri; yazdığınız kodu anlık olarak görebilmenizi sağlaması ve ileri düzey FTP / SFTP özelliklerini barındırmasıdır. Tasarım aşamasında büyük olanaklar sunduğu için genelde Front-End yazılımcıları kullanır.
BlueFish
Bluefish, programlama ve web sitesi geliştirme için çeşitli araçlar içeren ücretsiz bir yazılım gelişmiş metin düzenleyicisidir. Bir çok yazılım dilini desteklemektedir. En çok tercih nedenleri; sözdizimi vurgulama (ASP.NET, CSS, HTML, JavaScript, PHP ve fazlasını destekliyor), kod katlama, güçlü arama ve değiştirme araçları, otomatik tamamlama vb. gibi birçok özelliği içerisinde barındırmaktadır.
Atom
GitHub tarafından oluşturulan ve geliştirilen Atom, ücretsiz ve açık kaynaklı bir kod editördür. GitHub kullanıcıları tarafında yaygın olan Atom, Visual Studio Code gibi birçok özelliği mevcuttur. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir.
PHP Designer
Her ne kadar PHP için yapılmış olsa da diğer birçok yazılım dilini desteklemektedir. Diğer editörlerden farkı ise Visual Studio Code editöründe olduğu gibi size hata satırını gösterebiliyor. Zamandan tasarruf sağlayabileceğiniz bir kod editörüdür. Ücretli bir editördür.
PHP Storm IDE
PHP Storm bir PHP geliştirme aracı olmasına rağmen birçok web teknoloji yazılımları için de geliştirme ortamı sunmaktadır. Çalışma anında kod analizi, gelişmiş klavye kısa yolları, hata önleme, otomatik refactoring'ler gibi özelliklerin yanında debugger desteği, TDD / BDD ve benzeri test altyapıları ile uyumluluk, Grunt / gulp / phing vb. yapılandırma araçları için destekleri bulunmaktadır. Ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcuttur.
Bir editörün ücretli olmasının onun iyi olduğu anlamına gelmez ve aynı şekilde ücretsiz olması da onun kötü olduğu anlamına gelmez.